Släppa greppet om livet för att leva

Ibland måste du stanna upp och påminna dig själv om reglerna i livet. Första regeln är att du inte kommer att få bestämma hur det går i livet. Andra regeln är att du måste lära dig leva med det.

Jag vill gärna lägga till en tredje regel som säger att det hjälper om du har lite humor, det kommer ge dig en andepaus när du som mest behöver det. Och kanske få dej att inse att det blir inte bättre om du tar livet på för stort allvar.

Planer, idéer och framtidstro är inte fel att ha i livet. Men det kommer att bli svårt om du inte inom dig verkligen känner att grejerna du skaffar aldrig kommer förbli permanenta. Det du samlar omkring dig i form av saker och erfarenheter berättar en historia om dej själv. Det är som om du står vid en liten damm och tittar ner i vattenytan. Du ser dig själv och delar av omgivningen spegla sig i vattnet och det förändras också beroende på hur du tittar på det. Livet blir komplicerat då vi identifierar oss med den temporära bilden vi ser i vattnet, och inte istället lägger all koncentration och energi på att finna den som ser.

Vattendrag
Bildcred: Pixabay/strikers

Vad är det som finns bakom tankarna som rör sig i huvudet? Är jag summan av mina saker jag samlat på mig i livet? Mina erfarenheter jag gjort? Är jag ens min kropp och hjärna? Visdomslärarna säger: Sök det som ser allt det där.

På frågan: Vem är det som ser? Det är ju jag! Okej, så vem är ”jag” då? Är det summan av erfarenheterna du gjort i livet? Är det kroppen och hjärnan? Osv. Mediterar du med mod och ihärdighet över denna fråga så kommer något nytt att visa sig som inte kan beskrivas i ord.

Ofta lägger vi mycket mer fokus på att hålla fast vid alla temporära saker och blir identifierade med dem. Det behöver verkligen inte bara handla om fysiska saker som vi håller fast vid. Förhållanden eller vår ungdom är några av de ting som kämpar om topplaceringarna. Vi investerar oss själva så intensivt i dessa upplevelser att när något ändras, vilket det kommer göra, så tappar vi ibland oss själva i processen.

Vi har alla fått göra dessa erfarenheter, ofta flera gånger. Allt vi trodde om oss själva var egentligen delar av någon annan, eller kanske var det vårt jobb. Och så finns detta plötsligt inte mer. Så vem är vi då? Att försöka hålla livet i ett strupgrepp kommer leda till mer lidande. Det är bättre att försöka släppa taget om tingen i livet. Reflektera över hur mycket du låter dina föreställningar om dig själv handla om något utom dig. Våga ställa frågan om detta egentligen är du?

Shamansk Ceremoni

Jag tycker själv att det kan vara jättesvårt att ”släppa” negativa minnen, särskilt då sinnet är upprört. Då blir det som en grinig bäbis och vägrar att släppa någonting överhuvudtaget. Så ibland uppmanar jag istället till att låta det svåra få ta över i en shamansk ceremoni.

Bildcred: Pixabay/klimkin

Processen handlar om att på en säker plats kapitulera för de jobbiga tankarna och låta de få ta över för en stund. En ceremoni som du gör tillsammans med en shaman i sällskap av fränder kan ge dig en väldigt stor känsla av frid. I ceremonin frammanar du det jobbiga inom dig så att energin tar form utom dig. Du tillåter det att få berätta och göra vad det vill, utan att du säger nej. Låt smärtan få berätta sin historia för dig och ge dig dess lärdomar som du behöver i livet. Smärtan får därefter transformeras till något annat och du får chans att släppa taget.
Jag rekommenderar också en bok av Tsultrim Allione, med bakgrunden inom Buddhismen, kallad ”Feeding your Demons” som berättar om processen på ett väldigt bra vis.

Är du intresserad av att delta i denna ceremoni eller andra förändringsceremonier så prenumerera på nyhetsbrevet och gilla sidan på Facebook. Då missar du inga nyheter. Förresten, tips om lokaler eller platser tas gärna emot.

Notera att handlar just din process om svåra känslomässiga saker. Du kanske har varit med om hemska traumatiska upplevelser, död eller liknande. I så fall tycker jag att det kräver förberedelser och jag rekommenderar dig inte att göra detta ensam. Sök då istället upp någon som kan hjälpa dig med detta på ett kärleksfullt och säkert sätt. Samma sak gäller för den som känner att tankarna känns väldigt främmande och skrämmande. Då är det inte bra att utan vidare öppna upp och låta det, vad nu det är, ta över.

Lämna ett svar